RECHT VANUIT HET HART

RECHT VANUIT HET HART

Wanneer we er naar streven beter te worden dan we zijn, wordt alles om ons heen ook beter!

( Paulo Coelho)

Deze tekst spreekt mij enorm aan, het geeft het spreekwoord Verbeter de wereld begin bij jezelf  een hele nieuwe insteek. Ik kan hier alleen maar in meegaan, want door de jaren heen dat ik hard aan mijzelf aan het werken ben, zie ik daadwerkelijk dat de sociale kring om mij heen mee verandert.

Waar ik altijd bang voor ben geweest, egoïstisch zijn, aan jezelf denken. Is helemaal niet zo rampzalig als ik dacht, het is waar, dat als je echt aan jezelf werkt, je alleen maar meer waard wordt voor jezelf en de andere mensen om je heen.

Mijn ervaring hierbij is dat Mindfulness (leven met aandacht), hier echt kan helpen. Je wordt je bewuster van wat je doet, voelt en ervaart. Vooral in deze hectische tijd is een rustpunt per dag een absolute must om het vol te houden. Dit hoeft niet lang te zijn en kan gewoon tussen je werkzaamheden door of waar dan ook. Als je onder spanning staat, slaan lichaam en geest als het ware op hol, alle systemen gaan op rood, en je kunt op het laatst niet meer helder denken.

Bij een beetje spanning ervaar je dit niet zo duidelijk, wat er voor kan zorgen dat je maar door gaat en door gaat. Met alle gevolgen van dien.

Zo saboteren wij ons zelf en zijn we verontwaardigd als wij wat gaan mankeren. Terwijl het lichaam met regelmatige echte aandacht, beweging en goede voeding goed kan functioneren in alle opzichten.

Waarom gunnen wij ons zelf op het gebied van materiaal en status alles, maar maken we geen tijd voor een beetje aandacht voor ons lichaam en onze geest. Ons lichaam is een prachtig gegeven, het brengt ons overal waar we maar naar toe willen. Het neemt het voedsel wat wij tot ons nemen in zich op en verwerkt het tot de energie (Qi) die wij nodig hebben om te kunnen functioneren.

Zie het als het loon wat je krijgt voor het werk wat je doet, dit vindt je heel vanzelfsprekend. Daar heb je recht op en daar doe je alles voor.

Maar belonen wij ons lichaam wel eens, staan wij er echt bij stil wat het allemaal voor ons doet, en dat dit zeker niet vanzelfsprekend is. Wij racen maar verder in het leven zonder er bij stil te staan wat we nu eigenlijk allemaal doen. Wie we ontmoeten, wat we ervaren, wat we eten, wat we voelen en wat het met ons doet, volle agenda’s, druk, druk, druk.

Hoe kun je hieraan ontsnappen?

Ik ben er nu wel achter dat er een heel simpele manier is en dat is stilstaan.

Stilstaan in het moment, in het ‘Hier en Nu’. Even pas op de plaats maken en beseffen waar je bent, wat je doet, wat je voelt. Iedereen kan het en het kost niets.

Mindfulness brengt je in het ‘Hier en Nu’, zodat je kunt ontsnappen aan alle hectiek om je heen en je rust kunt bewaren.

Door aandacht te geven aan het moment kom je weer tot rust, kun je weer helder denken en relativeren. Het is bewezen dat de hartslag daadwerkelijk langzamer wordt en het hele systeem bijtankt, een soort korte meditatie.

Op elk moment in ons dagelijks leven kunnen we Mindfulness toepassen. Je komt net als met meditatie dichter bij jezelf. Zo pak je de verantwoordelijkheid voor je welbevinden weer op en zie je alles zoals het werkelijk is.

Je gaat investeren in je gezondheid en ontdekt je grenzen, talenten en kracht. Dit gaat de omgeving aan je zien en deze wordt zoals ik het tot nu toe heb ervaren nieuwsgierig. Zo wordt je ook het beste visitekaartje voor je praktijk.

Want wat maakt een therapeut goed? Niet alleen de kennis die hij/zij opdoet maar vooral breng je die kennis ook zelf in praktijk.

Sommige cliënten hebben een rolmodel nodig, iemand waar ze even tijdelijk een voorbeeld aan kunnen nemen, totdat zij weer thuis zijn gekomen bij hun eigen kracht. Ook doet het sommige cliënten goed jouw eigen levens ervaring met hen te delen.

Zoals ik het heb ervaren in mijn praktijk kan dat er soms net voor zorgen dat er ineens een stuk vertrouwen komt en iemand zijn hart eindelijk durft te luchtten. Waardoor je uiteindelijk dichter bij de oorzaak van het probleem komt.

Als iemand in paniek of met een te vol hoofd bij mij binnen komt pas ik meteen een mindfulness oefening toe of breng ik diegene met een geleide meditatie weer terug naar het moment.

Hierdoor zakt de ademhaling naar de onderbuik, klopt het hart rustiger en relativeert de geest de huidige situatie.Transpiratie vermindert, bij sommige mensen komt er weer kleur op het gezicht en krijgen lippen weer kleur. Na afloop staan ook vaak de ogen weer helder en spreken de mensen rustiger en kunnen beter uit hun woorden komen.

Naar mijn ervaring is Mindfulness een waardevolle aanvulling op iedere vorm van therapie.

Ik pas Mindfulness regelmatig toe in mijn praktijk. Vooral ook voor de cliënten die om de één of andere reden niet in staat zijn om lichamelijke oefeningen te doen zoals de Makko-ho of Yoga oefeningen, is dit een manier om toch met aandacht aan zichzelf te werken

Het is een mooie beloning voor je altijd hard werkende lichaam en geest. Hierdoor ga je weer voelen en relativeren, krijg je inzichten en een helikoptervisie. Je kijkt als het ware van een afstand naar jezelf, naar hoe je functioneert. Je geest wordt weer helder en vrij van spanning, zodat je datgene wat eerst onoverkomelijk leek weer kunt overzien. Je kunt er weer met frisse moed tegen aan gaan en meer bewust van het leven genieten.

Een goed functionerend lichaam zorgt er voor dat jij je goed voelt en alles aan kan.

Aandachtigheid helpt ons de communicatie te herstellen eerst binnen in onszelf

en daarna met anderen.

( Jeanie Seward – Magee )

Zo ervaar ik het werken met shiatsu. Het zet mensen aan tot bewuster leven, allert zijn op de belangrijke seinen die het lichaam geeft in de vorm van pijn, stijfheid of ander ongemak.

Het is voor veel mensen een eyeopener wanneer ze voor een lichamelijke klacht komen en deze klacht uiteindelijk oplossen door met de geest aan de gang te gaan, of een heel ander deel van het lichaam dan waar de klacht zich uit.

Zo zie ik het alternatieve circuit als een waardevol gegeven in een veranderende samenleving.

Waar de reguliere medische wereld geen tijd meer voor heeft. Maken wij tijd vrij om de mensen die om hulp komen weer terug te leiden naar hun eigen kracht en de oorzaak van hun lichamelijk/geestelijk ongemak te vinden om vandaar weer op te gaan bouwen.

Leren wij ze denken in oplossingen en niet in problemen, in ‘ik kan ‘ i.p.v., ‘ ik kan het niet’. Verandering van denken kan veel positieve energie vrijmaken, die weer gebruikt kan worden om te herstellen.

Als dat geen goede gezondheidszorg is weet ik het niet meer. Want uiteindelijk weet niemand beter wat goed voor ons is dan wij zelf. En wat is mooier dan dit gegeven te stimuleren en te delen met de mensen om ons heen.

Met Mindfulness kom je weer thuis bij jezelf en in je kracht!

Ik hoop dat werken met ‘Mindfulness’(leven met aandacht), Jou net zoveel positiviteit en rust geeft, als dat het mij doet.

Veel plezier toegewenst en vooral passie voor je vak met 100% aandacht!

De enige dingen die er uiteindelijk werkelijk toe doen zijn hoeveel je hebt liefgehad,

hoeveel je hebt geleefd en hoe goed je hebt geleerd los te laten.

( Tao Te Tjing )